qqqq

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Δράσεις

 

ΤΙΤΛΟΣ: “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”

 

ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΓΛΙΚΑ                                                     Σχ. Έτος: 2021-22

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξάνδρου- Αδάμαντου Αλεξάνδρα ΠΕΟ6

 

Μετά τη γνωριμία των μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξης του Λυκείου με το ζωγράφο Van Gogh και την τεχνοτροπία του Impressionism and Post- Impressionism και της Β΄ τάξης με τους ζωγράφους της Αναγέννησης που διδάσκονται σε σενάρια μαθημάτων από τα σχολικά βιβλία των ΑΓΓΛΙΚΩΝ,  τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία τους να γνωρίσουν και άλλους ζωγράφους εκπροσώπους και εκφραστές άλλων καλλιτεχνικών ρευμάτων και τεχνοτροπιών. 

Τα παιδιά των ομάδων συμμετείχαν στην δράση με ενθουσιασμό. Ανέπτυξαν με επιτυχία τις διάφορες μορφές μάθησης και έγινε περαιτέρω εξάσκηση της Αγγλικής Γλώσσας με τρόπο ευχάριστο και εικονιστικό. ’Εμαθαν για τη ζωή και το έργο του κάθε καλλιτέχνη και τα χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας που αντιπροσωπεύουν. Έμαθαν να παρατηρούν τους πίνακες του κάθε καλλιτέχνη, να αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε τεχνοτροπίας και να αντλούν πληροφορίες και μηνύματα από αυτούς.  Με την παρουσίαση του power point στις τάξεις, επιτεύχθηκε η διάχυση της γνώσης που  απέκτησαν τα παιδιά που συμμετείχαν   στη δράση αυτή και στα υπόλοιπα παιδιά. 

Collage

Το collage με τους πίνακες των εκπροσώπων των διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων με κοινό θέμα “μητέρα και παιδί” είναι μία πραγματική εικαστική δημιουργία που κοσμεί το χώρο του σχολείου. Είναι ένας ύμνος  στη διαφορετικότητα και μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και ειδικότερα εδώ  στη    διαφορετική μάνα που  αν και απεικονίζεται από τον κάθε καλλιτέχνη  με το δικό του διαφορετικό τρόπο,  όλοι οι πίνακες  εκπέμπουν ένα κοινό μήνυμα  “ την αγάπη και την τρυφερότητα της μάνας για το παιδί της.” 

 

qqqq 

 

 Παρατηρώντας το collage ο θεατής  κάνει  άμεση  σύγκριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πίνακα του κάθε καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού ρεύματος που εκπροσωπεί. Έτσι  μπορεί να κατανοήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφράσεων και των μηνυμάτων που εκπέμπουν. 

Κυριότερος σκοπός είναι να μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να αξιοποιήσουν τη γνώση που απέκτησαν,   στην καθημερινή τους ζωή.

Διότι η τέχνη και ιδιαίτερα η ζωγραφική, σε όποια τεχνοτροπία κι αν εκφράζεται ο καλλιτέχνης, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, τον παλιό τον τωρινό και τον μελλοντικό.