ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Δράσεις

Εισαγωγική ενημέρωση,

Ο χάρτης αυτός είναι ένα μέρος των εργασιών μαθητών της Γ τάξης  του 57ου ΓΕΛ Αθηνών που συμμετείχαν σε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο:

«ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ..ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Η  ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ».

Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας εργασίας που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στη Λέρο. Οι μαθητές του  2ου  γυμνασίου  Λέρου στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κατσή Αγγ. ΠΕ04.02. , κατασκεύασαν  χειροποίητο πολιτιστικό χάρτη της Λέρου στον οποίο παρουσιάζονταν όλοι οι πολιτιστικοί προορισμοί στο νησί.

Στη συνέχεια πολλά χρόνια μετά, με την ίδια συντονίστρια καθηγήτρια και συνεργάτες εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων , ομάδα μαθητών του 57 ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ  μετέτρεψαν τον υπάρχοντα χάρτη σε ψηφιακό εργαλείο. Με τον ψηφιακό αυτό χάρτη ο κάθε επισκέπτης αποκτά άμεση πρόσβαση στην πληροφορία με χρήση υπολογιστή ή κινητού. ΚΑΘΕ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΗ. Η πρωτοτυπία του χάρτη είναι ότι περιλαμβάνει και υποβρύχιους προορισμούς κατάλοιπα από την μάχη της Λέρου στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Με την εργασία αυτή προσδοκούμε στην τουριστική προβολή και πιο ειδικά στην ανάδειξη του υποθαλάσσιου ιστορικού-αρχαιολογικού πλούτου του νησιού. Οι υποβρύχιοι προορισμοί ως επισκέψιμοι χώροι υπό προϋποθέσεις αποτελούν μια  εναλλακτική μορφή τουρισμού και οικονομικής αξιοποίησης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

 

Η συντονίστρια του προγράμματος, οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 57 ΓΕΛ Αθηνών,

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ………………

  • Τον Δρ. Κουτσουφλάκη Γεώργιο επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον τομέα της ενάλιας Αρχαιολογίας για την επίσκεψη στο σχολείο μας και την παρουσίαση θεμάτων γύρω από την υποβρύχια αρχαιολογία.
  • Τον κ. Πετρόπουλο Αρσένιο καθηγητή πληροφορικής (4 ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ) για την επιστημονική καθοδήγηση και βοήθεια στην δημιουργία του ψηφιακού χάρτη.
  • Το 2Ο Γυμνάσιο Λέρου για τη συνεργασία.
  • Την καταδυτική ομάδας UFR team και ειδικά τον κ. Μεντογιάννη που μας παραχώρησε όλες τις υποβρύχιες λήψεις.
  • Τον κ. Κογιόπουλο Κωνσταντίνο για την παραχώρηση της φωτογραφίας από την ανέλκυση του Ju-52.

Βιβλιογραφία

  1. Antony Rogers <Το ολίσθημα του Τσόρτσιλ- οι επιχειρήσεις σε Κω και Λέρο> Εκδ. Διολκός.
  2. Βασίλης Μεντογιάννης, Κώστας Μητσοτάκης, Γιώργος Νικολαΐδης < 52 ΜΕΡΕΣ 1943 – Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» και η μάχη της Λέρου> Εκδ. Καστανιώτη.
  3. ΛΕΡΟΣ <Από την προϊστορία έως το Μεσαίωνα> Υπουργείο Πολιτισμού ΤΑΠ.
  4. <ΛΕΡΟΣ> Δημοτ. Επιχειρ. Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας Λέρου

< ΛΕΡΟΣ : Η Μάλτα του Αιγαίου> Βασίλης Μεντογιάννης, Κώστας Μητσοτάκης, Γιώργος Νικολαΐδης.

Για να περιηγηθείτε ….

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ